Cloud or no cloud

Clouddiensten‘In de wolken zijn’ heb ik altijd een mooi gezegde gevonden, voor wat betreft het maken van backups sta ik nog met beide voeten op de grond en binnen de begrenzing van mijn eigen huiskamer. Je bestanden in de cloud zetten biedt vele voordelen roepen alle aanbieders. En niet alleen de aanbieders, ook vele anderen noemen het een haast noodzakelijke manier om je bestanden veilig te stellen voor verlies, brand of inbraak. De bestanden staan dan op je pc, misschien nog op een externe schijf, en vervolgens in de cloud. Call me oldfashioned, maar voorlopig doe ik niet mee met deze hype. Het feit dat het systeem van Apple laatst gehackt is heeft hier trouwens niets mee te maken. Mijn systeem bestaat nog steeds uit drie kopieën van alle bestanden. De bestanden op de pc of eerste kastje met externe schijven in raid 1 geschakeld (twee schijven die telkens een kopie van zichzelf zijn), vervolgens een backup en een derde backup op een externe schijf die ik bewaar bij vrienden. Die laatste schijf kan ik dan niet iedere dag bijwerken, maar dat hoeft ook niet. Nou vooruit dan, een klein beetje cloud gebruik ik wel, namelijk Gmail. Daar kan ik enkele belangrijke bestanden nog een keer extra kwijt, maar dan houdt het ook op. De rest is behoorlijk goed afgedekt tegen allerlei risico’s. En laten we wel wezen, ik en de meesten van ons hebben niet de importantie van een overheidsinstelling.

Wat betreft websites van klanten die gemaakt zijn door Webkompaan zit het wel goed. Iedere nacht wordt er een backup gemaakt van de database en de bestanden zelf worden iedere dag door het webhostingbedrijf gebackupt naar externe servers. Mocht een website gehackt worden is er niets verloren. In het ergste geval is het werk aan een website van de laatste dag verloren. Vergelijk het dan maar met een kastje dat je geverfd hebt en waarvan de verf de volgende dag al los begint te laten omdat je het hout toch niet goed genoeg had geschuurd. Dan zit er niets anders op dan het kastje opnieuw te verven. Een perfecte backup bestaat eigenlijk niet, of je zou alles tot tien keer toe moeten backuppen en bewaren op tien verschillende adressen. Maar ook dan kan er nog een atoombom op je dak vallen of aliens electrocuteren de aarde waardoor alle magnetisch opgeslagen informatie in één keer weg is. Ik bedoel maar, het zóu kunnen!