Contacten synchroniseren tussen pc en Gmail

Thunderbird GmailBijna iedereen heeft naast een gewoon e-mailadres, bijvoorbeeld van de internetprovider of gekoppeld aan een eigen website, ook een gmailadres. Gewoon omdat dit handig is. Je kunt er heel veel e-mails op kwijt zodat je eigenlijk nog maar zelden oude mails hoeft weg te gooien, wat zeker voor bedrijven erg handig kan zijn. Vooropgesteld natuurlijk dat je een koppeling gemaakt heb tussen je e-mailprogramma op je pc en Gmail. Een eenvoudige manier om dit te doen is door van iedere verzonden en dus beantwoorde mail een kopie te laten sturen naar een gmailaccount. Op die manier blijft alle belangrijke mail bewaard en blijven de mappen in je e-mailprogramma klein en overzichtelijk.

Behalve e-mails plaatsen op Gmail kan het ook handig zijn je contacten te synchroniseren, zodat je zowel op je eigen pc als op Gmail toegang hebt tot al je belangrijke (e-mail)adressen. Een adres wijzigen of toevoegen op pc zorgt er dan automatisch voor dat deze gegevens ook op Gmail aangepast worden. Behalve dat is het ook handig om over al je contacten te beschikken binnen je Google account wanneer je meer gebruik wilt gaan maken van Google+. Gezien het feit dat Google+ steeds belangrijker wordt als het gaat om beter gevonden te worden op internet is het alleen maar handig om vanuit je Google account makkelijk en snel contacten te kunnen toevoegen aan je Google+ account en dus aan je kringen.

Zelf gebruik ik al jaren Mozilla Thunderbird als e-mailprogramma. Via een Add-on met de naam gContactSync is het heel eenvoudig om adresboeken te synchroniseren met Gmail. Voor je dit gaat doen raad ik wel aan eerst alle adresboeken afzonderlijk te exporteren en om de contactgroepen binnen Gmail een andere naam te geven dan de adresboeken op je pc. Op de een of andere manier kan het anders zo zijn dat er gevraagd wordt het lokale adresboek te ‘resetten’, wat neerkomt op ‘wissen’. Mocht dat toch gebeuren dan is er niks aan de hand met een van tevoren gemaakt exportbestand. Dit kan weer ge├»mporteerd worden in het bestaande lokale adresboek en het synchroniseren kan alsnog beginnen.

Voor meer informatie over deze Add-on en de gratis download, zie gContactSync. Voor andere e-mailprogramma’s zijn er vast en zeker ook van dit soort hulpprogramma’s beschikbaar.