P3 – Plugin Performance Profiler

Iedereen die sites maakt met WordPress weet hoe belangrijk het is de laadtijd van sites zo kort mogelijk te houden en daarmee de keuze voor de juiste plugins. Veel plugins kunnen het laden van pagina’s zodanig vertragen dat het voor een bezoeker niet prettig is en bovendien erg nadelig kan werken voor de beoordeling van de website door Google. Hoe sneller een website laadt, hoe hoger de ranking door Google zal worden.

P3 Plugin Profiler

Dit is natuurlijk niet het enige aspect waarop Google een website beoordeelt en absoluut geen garantie dat een website ook hoog zal scoren in zoekresultaten, maar het is belangrijk genoeg er aandacht aan te besteden. Een erg handig hulpmiddel hierbij is… een plugin. Alweer een plugin, maar eentje die je niet constant geactiveerd hoeft te hebben. De naam van deze plugin is P3 – Plugin Performance Profiler. De plugin scant alle geactiveerde plugins op hun impact op de laadtijd van de website en geeft het resultaat terug in een mooi overzicht. Aan de hand van dit overzicht kan dan gekeken worden waar winst gehaald kan worden door bijvoorbeeld bepaalde plugins uit te schakelen of te vervangen door effici├źnter werkende plugins.

Dit alles vergt het nodig uitzoekwerk maar kan behoorlijke snelheidswinst opleveren. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van of een plugin noodzakelijk en onmisbaar is voor bepaalde functionaliteit op een website. Zo werkt bijvoorbeeld een plugin die zorgt voor meertalige inhoud op een website altijd ietwat vertragend, maar dat is nu eenmaal zo en kan moeilijk veranderd worden. Voor de rest is het installeren van deze P3 plugin zeer de moeite waard en eigenlijk onmisbaar voor iedereen die WordPress websites bouwt en onderhoudt.